Well Woman Check – Sistematski pregled žene


Well Woman Check – Sistematski pregled žene

Genitalni trakt žene podložan je različitim vrstama bolesti koje protiču sa ili bez simptoma. Stoga je preporuka da svaka spolno aktivna žena starosne dobi iznad 18 godina jednom godišnje se javi na sistematski pregled  sa ciljem rane dijagnostike različitih ginekoloških oboljenja i poremečaja, te ranog otkrivanja malignih oboljenja.

Zahvaljujući našem sve više užurbanom tempu života, često zaboravimo ili nemamo vremena da posjetimo doktora. Važno je zapamtiti da iako je vrijeme dragocjeno za svakoga, nije ni približno dragocjeno kao Vaše zdravlje. Dobra vijest je da zdravstveni pregled ne traje dugo i ne mora biti skup.

Treba zapamtiti da rane kontrole mogu spasiti život i to je razlog  zašto sve veći broj žena odlučuje da uradi jednom godišnje sistematski  pregled.

Naš state-of-the-art screening tehnologije mogu otkriti prve znake od karcinoma grlića materice, bolesti dojke, oboljenja karličnih organa i dr.

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, porodicnoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje.

U Poliklinici Sara-Vita možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene koji uključuje:

Sistematski pregled za žene do 45 godina:

 • Opći pregled: razgovor- anamneza, konsultacija
 • Klinički pregled: krvni pritisak i težina
 • Palpatorni pregled dojki i abdomena
 • Ginekoloski palpatorni pregled
 • Papa test-uzimanje cervikalnih briseva za bojenje po Papanicolaou
 • Analiza vaginalnog sekreta
 • Transvaginalni ultrazvuk male karlice

Cijena 140 KM

 • Video- Kolposkopski pregled

Cijena 60 KM

 • Ultrazvuk dojki i aksile

Cijena 50 KM

Sistematski pregled za žene iznad 45 godina

Sve isto kao gore plus: Mamografija

CA 125 za karcinom  jajnika

Dodatni pregledi:

 1. Laboratorijski pretrage krvi I mokraće. (KS, DKS, ŠUK, urin, urea, kreatinin, AST, ALT, holesterol, trigliceridi)
 2. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom
 3. Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
 4. Kolor dopler ultrazvuk dojki  

Karcinom grlića materice skrining -PAPA test

Nema sumnje da redovni pregled grlića materice spašava živote. Papanikolaou test podrazumjeva bojenje ćelija uzetih sa površine i iz kanala grlića materice, a koje se potom tako obojene mikroskopski analiziraju. Evidentira se svako odstupanje od normalnog oblika, velićine, strukture ili deobenih osobina ćelije i rangira po grupama (ASC-US, CIN l, CIN ll, CIN lll, Ca in situ) i  zahtevaju dalju dijagnostiku.

Ultrazvuk dojki:

Rano otkrivanje promjena na dojkama je preduslov njihovog uspješnog liječenja. Godišnji pregledi ultrazvukom mogu ukazati na promjene u strukturi tkiva dojki i izdvojiti grupu žena kojima je potrebna mamografija ili biopsija.

Karcinom ovarija skrining:

Kancer jajnika se češće javlja nakon 40 godina. Uz pomoć transvaginalnog ultrazvuka i krvnog testa sada je moguće vizualizirati ciste jajnika i predvidjeti rak dovoljno rano. Jeste li znali da se kancer jajnika zove i “tihi ubica” (Silent Killer) jer se simptomi javljaju kasnije, kad je bolest već uznapredovala. Ako je otkriven ranije, onda je 70% 5 godina preživljevanje. Ako je otkriven kasnije, onda je 15% 5 godina preživljavanje

Rani simptomi su:

Abdominalni bol i nadutost

Osječaj sitosti

Učestalo mokrenje

Najbolji način da se dijagnostikuje kancer jajnika je: Transvaginalni ultrazvuk i Test iz uzorka krvi – Ca125 and HE4 ( HE4 kao marker je veoma senzitivan u detekciji carcinoma jajnika, naročito u ranoj fazi bolesti. U kombinaciji HE4 zajedno sa CA125 može se mnogo tačnije predvidjeti kancer jajnika nego bilo koji sam za sebe).

Uz pomoć  transvaginalnog ultrazvuka i testom iz krvi, sada je moguće vidjeti cistu jajnika I predvidjeti kancer jajnika ranije.

Transvaginalni ultrazvuk:

2D i 3D color dolper male karlice pokazuje oblik i ehogene osobine tkiva unutrašnjih genitalinih organa. Pojava cisti i tumora na jajnicima, mioma ili drugih vrsta tumora na materici može se vrlo rano uočiti godišnjim pregledom organa male karlice.

Dodatni specifični skrining:

U Poliklinici nudimo sveobuhvatno seksualno zdravlje skrining za muškarce i žene:

-Bakterioloski brisevi vagine i cerviksa za mikrobiolosku analizu: 1. Bakt. bris vagine,( trihomonijaza,  i dr.), 2. Bakt. bris grlica (gonoreja i dr.), 3. Bris grlica na mikoplazme, 4. Bris grlica na klamidiju.

-Testovi iz krvi (HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, Sifilis)

Rezultati su obično gotovi za jedan do sedam dana i mi vam možemo poslati email-om sa kratkim objašnjenjem od doktora specijaliste. Kontrolni pregled je samo neophodan ako nalazi nisu normalni. To je da bi se objasnili nalazi i da dobijete odgovarajuće lijekove.

-Fertiliti skrining  ili nivo plodnosti

Fertiliti skrining uključuje transvaginalni ultrazvuk da se odredi broj  antralnih folikula u jajnicima (u početku menstrualnoig ciklusa) i nivo od Antimullerian hormona (AMH). Rezultat će biti poslat  zajedno sa jednostavnim objašnjenjem od strane našeg specijaliste o vašem nivou plodnosti (fertility level).