Well Woman Check – Sistematski pregled ┼żene


Well Woman Check ÔÇô Sistematski pregled ┼żene

Genitalni trakt ┼żene podlo┼żan je razli─Źitim vrstama bolesti koje proti─Źu sa ili bez simptoma. Stoga je preporuka da svaka spolno aktivna ┼żena starosne dobi iznad 18 godina jednom godi┼ínje se javi na sistematski pregled ┬ása ciljem rane dijagnostike razli─Źitih ginekolo┼íkih oboljenja i poreme─Źaja, te ranog otkrivanja malignih oboljenja.

Zahvaljuju─çi na┼íem sve vi┼íe u┼żurbanom tempu ┼żivota, ─Źesto zaboravimo ili nemamo vremena da posjetimo doktora. Va┼żno je zapamtiti da iako je vrijeme dragocjeno za svakoga, nije ni pribli┼żno dragocjeno kao Va┼íe zdravlje. Dobra vijest je da zdravstveni pregled ne traje dugo i ne mora biti skup.

Treba zapamtiti da rane kontrole mogu spasiti ┼żivot i to je razlog ┬áza┼íto sve ve─çi broj ┼żena odlu─Źuje da uradi jednom godi┼ínje sistematski ┬ápregled.

Na┼í state-of-the-art screening tehnologije mogu otkriti prve znake od karcinoma grli─ça materice, bolesti dojke, oboljenja karli─Źnih organa i dr.

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o dobi, dosada┼ínjim bolestima, tegobama pacijenta, porodicnoj anamnezi i eventulanim izlo┼żenostima nekim mogu─çim ┼ítetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom ┼żivotu koji mogu utjecati na Va┼íe zdravlje.

U Poliklinici Sara-Vita mo┼żete u─Źiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za ┼żene koji uklju─Źuje:

Sistematski pregled za ┼żene do 45 godina:

 • Op─çi pregled: razgovor- anamneza, konsultacija
 • Klini─Źki pregled: krvni pritisak i te┼żina
 • Palpatorni pregled dojki i abdomena
 • Ginekoloski palpatorni pregled
 • Papa test-uzimanje cervikalnih briseva za bojenje po Papanicolaou
 • Analiza vaginalnog sekreta
 • Transvaginalni ultrazvuk male karlice

Cijena 140 KM

 • Video- Kolposkopski pregled

Cijena 60 KM

 • Ultrazvuk dojki i aksile

Cijena 50 KM

Sistematski pregled za ┼żene iznad 45 godina

Sve isto kao gore plus: Mamografija

CA 125 za karcinom  jajnika

Dodatni pregledi:

 1. Laboratorijski pretrage krvi I mokraće. (KS, DKS, ŠUK, urin, urea, kreatinin, AST, ALT, holesterol, trigliceridi)
 2. Ultrazvu─Źni pregled trbu┼íne ┼íupljine (abdomena) kolor doplerom
 3. Kolor dopler ultrazvuk vrata (┼ítitnja─Źa, limfni ─Źvorovi, ┼żlijezde slinovnice, krvne ┼żile vrata)
 4. Kolor dopler ultrazvuk dojki  

Karcinom grli─ça materice skrining -PAPA test

Nema sumnje da redovni pregled grli─ça materice spa┼íava ┼żivote. Papanikolaou test podrazumjeva bojenje ─çelija uzetih sa povr┼íine i iz kanala grli─ça materice, a koje se potom tako obojene mikroskopski analiziraju. Evidentira se svako odstupanje od normalnog oblika, veli─çine, strukture ili deobenih osobina ─çelije i rangira po grupama (ASC-US, CIN l, CIN ll, CIN lll, Ca in situ) i ┬ázahtevaju dalju dijagnostiku.

Ultrazvuk dojki:

Rano otkrivanje promjena na dojkama je preduslov njihovog uspje┼ínog lije─Źenja. Godi┼ínji pregledi ultrazvukom mogu ukazati na promjene u strukturi tkiva dojki i izdvojiti grupu ┼żena kojima je potrebna mamografija ili biopsija.

Karcinom ovarija skrining:

Kancer jajnika se ─Źe┼í─çe javlja nakon 40 godina. Uz pomo─ç transvaginalnog ultrazvuka i krvnog testa sada je mogu─çe vizualizirati ciste jajnika i predvidjeti rak dovoljno rano. Jeste li znali da se kancer jajnika zove i ÔÇťtihi ubicaÔÇŁ (Silent Killer) jer se simptomi javljaju kasnije, kad je bolest ve─ç uznapredovala. Ako je otkriven ranije, onda je 70% 5 godina pre┼żivljevanje. Ako je otkriven kasnije, onda je 15% 5 godina pre┼żivljavanje

Rani simptomi su:

Abdominalni bol i nadutost

Osje─Źaj sitosti

U─Źestalo mokrenje

Najbolji na─Źin da se dijagnostikuje kancer jajnika je: Transvaginalni ultrazvuk i Test iz uzorka krvi – Ca125 and HE4 ( HE4 kao marker je veoma senzitivan u detekciji carcinoma jajnika, naro─Źito u ranoj fazi bolesti. U kombinaciji HE4 zajedno sa CA125 mo┼że se mnogo ta─Źnije predvidjeti kancer jajnika nego bilo koji sam za sebe).

Uz pomoć  transvaginalnog ultrazvuka i testom iz krvi, sada je moguće vidjeti cistu jajnika I predvidjeti kancer jajnika ranije.

Transvaginalni ultrazvuk:

2D i 3D color dolper male karlice pokazuje oblik i ehogene osobine tkiva unutra┼ínjih genitalinih organa. Pojava cisti i tumora na jajnicima, mioma ili drugih vrsta tumora na materici mo┼że se vrlo rano uo─Źiti godi┼ínjim pregledom organa male karlice.

Dodatni specifi─Źni skrining:

U Poliklinici nudimo sveobuhvatno seksualno zdravlje skrining za mu┼íkarce i ┼żene:

-Bakterioloski brisevi vagine i cerviksa za mikrobiolosku analizu: 1. Bakt. bris vagine,( trihomonijaza,  i dr.), 2. Bakt. bris grlica (gonoreja i dr.), 3. Bris grlica na mikoplazme, 4. Bris grlica na klamidiju.

-Testovi iz krvi (HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, Sifilis)

Rezultati su obi─Źno gotovi za jedan do sedam dana i mi vam mo┼żemo poslati email-om sa kratkim obja┼ínjenjem od doktora specijaliste. Kontrolni pregled je samo neophodan ako nalazi nisu normalni. To je da bi se objasnili nalazi i da dobijete odgovaraju─çe lijekove.

-Fertiliti skrining  ili nivo plodnosti

Fertiliti skrining uklju─Źuje transvaginalni ultrazvuk da se odredi broj ┬áantralnih folikula u jajnicima (u po─Źetku menstrualnoig ciklusa) i nivo od Antimullerian hormona (AMH). Rezultat ─çe biti poslat ┬ázajedno sa jednostavnim obja┼ínjenjem od strane na┼íeg specijaliste o va┼íem nivou plodnosti (fertility level).