Menopauza-klimakteri─Źne smetnje


Menopauza-klimakteri─Źne smetnje

Klimakterijum ili prelazni period je postepeno ga┼íenje funkcije jajnika. To je period koji zna─Źi prelaz iz perioda kada je ┼żena bila reproduktivno sposobna u period kada to vi┼íe nije.

Podjela klimakterijuma

Menopauza je posljednja menstruacija u ┼żivotu. Da je nastupila zaklju─Źujemo retrogradno, kada je pro┼ílo godinu dana bez krvarenja.

Perimenomauza je period prije menopauze, koji traje nekoliko godina, obi─Źno 4 – 5. U tom periodu postoji menstrualno krvarenje, ali je neuredno. Menstrualni ciklus mo┼że biti du┼żi ili kra─çi, krvarenje oskudnije ili obilno ili produ┼żeno.

Postmenopauza je period poslije posljednje menstruacije. Trajanje mu nije ta─Źno odre─Ĺeno. Obi─Źno oko godinu dana.

Zašto nastaje?

Jedan od uzroka je starenje. Ostali uzroci, a verovatno ih ima, na dana┼ínjem stupnju razvoja nauke jo┼í nisu poznati. Na slabljenje funkcije jajnika uti─Źe i pu┼íenje, neki lekovi, zra─Źenje i operacija. U toku reproduktivnog perioda ┼żena ima oko 400 – 450 ovulacija. Vremenom jajnik, koji je, od brojnih ovulacija, sav u o┼żiljcima , po─Źinje da slabije odgovara na stimulanse iz hipofize. Ona lu─Źi sve vi┼íe stimuli┼íu─çeg hormona (folikulostimuliraju─çi hormone – FSH), ali jajnik reaguje sve slabije.

Kada se javlja?

U na┼íim uslovoma klimakterijum se javlja izme─Ĺu 45 – 50 godine. Ima slu─Źajeva da se javi dosta ranije, ali i da po─Źinje poslije pedesete godine. Traje nekoliko godina prije posljednje menstruacije, obi─Źno 4 – 5 i jo┼í izvjesno vrijeme poslije toga, obi─Źno oko godinu dana.

Hormonske promjene

U perimenopauzi je povi┼íena vrednost FSH (folikulostimuliraju─çi hormon), a estradiol sni┼żen. U postmenopauzi jajnik vi┼íe ne lu─Źi estradiol, ali njega jo┼í uvek ima u cirkulaciji i poti─Źe iz masnog tkiva. Jajnici jo┼í uvek lu─Źe progesteron i androgen. Hormoni u ovom periodu poti─Źu i iz nadbibre┼żnih ┼żlezda.

Tegobe u klimakterijumu

U ovom periodu postoje brojne tegobe kod ┼żene. Sa druge strane i neke tegobe koje se jave kod ┼żena izme─Ĺu 45 i 50 godina se olako pripisuju klimaksu i zanemaruje se njihovo lije─Źenje.

Valunzi su najtipi─Źnija tegoba ovog perioda. Javljaju se kao napadi vru─çine, pra─çeni crvenilom lica vrata i grudi. Nakon tog naleta slijedi znojenje.

No─çno znojenje je tako─Ĺe prisutno.

Nesanica, osje─çaj lupanja srca (palpitacije) i neodre─Ĺene tegobe u grudima.

Slabljenje pam─çenja, nezainteresovanost, anksioznost (strah bez vidljivog razloga, uznemirenost), depresija, pla─Ź.

Fizi─Źki umor i glavobolja.

Smanjenje libida i atrofija polnih organa.

Proširenje i tromboza vena.

Osteoporoza

Sve ove tegobe ne moraju da budu prisutne. Blagovremenom psihi─Źkom pripremom one mogu znatno da budu ubla┼żene. Kod nekih ┼żena tegobe su izuzetno izra┼żene i remete kvalitet ┼żivota.

Terapija

Le─Źenje ne mora apsolutno da se sprovodi. Primenjuje se ako ┼żena ima izuzetno jake tegobe, a mo┼że i u cilju prevencije osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Hormonska terapija nesmije da se sprovodi kod carcinoma dojke i endometrijuma. Oprezno se primenjuje ili se ne savetuje kod infarkta miokarda, tromboze vena, displazija dojki, gojaznoszi, bolesti jetre, diabetesa, cerebrovaskularnih bolesti, hipertenzije i lejomioma materice.

Ishrana

U ishrani treba pove─çati unos kalcijuma, vitamina D, K, i B kompleksa. Soja je bogata fitoestrogenima, koji ubla┼żavaju simptome klimakterijuma. Zato azijatkinje, koje u ishrani koriste dosta soje, ali i dosta vo─ça i povr─ça, izuzetno retko imaju klimakteri─Źne tegobe, a kada su i prisutne nisu naro─Źito te┼íke.